Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 17 oktober 2016

Tuberkulos-läkare Irma Davitadze vid arbete på det regionala Center of Infectious patologi, aids och tuberkulos i Batumi. En badort vid Svarta havet. Foto: Daro Sulakauri.

Regeringar världen över har enats om ett mål för att eliminera tuberkulosepidemin både vid World Health Assembly och vid FN:s generalförsamling i samband med de hållbara utvecklingsmålen.

Målen omfattar en 90 procentig nedgång av tuberkulosdöda och en sänkning med 80 procent som drabbas av tuberkulos 2030 jämfört med 2015.

WHO-tuberkulos-kartaVi står inför en stridig uppförsbacke för att nå de globala målen mot tuberkulos, säger doktorant Margaret Chan, WHO:s generaldirektör i ett uttalande.

WHO:s uppdaterade tuberkulosrapport belyser de avsevärda skillnaderna av tuberkulosdrabbade mellan länder och signalerar även behovet av djärvt politiskt engagemang och ökad finansiering.

År 2015 fanns det uppskattningsvis 10,4 miljoner nya tuberkulosfall i världen där sex länder stod för 60 procent av den totalt belastning: Indien, Kina, Nigeria, Pakistan och Sydafrika.

Den finansiella problematiken ser ut att bli den mest utmanande då WHO räknar med att  det kommer behövas ytterligare 1 miljard dollar per år för att påskynda utvecklingen av nya vacciner, diagnostik och läkemedel.

– Alla har ett ansvar i att stänga det här stora hålet. Som rapporten visar behöver vi allmän sjukförsäkring, sociala skyddsmekanismer och folkhälsan måste bli finansierad i de svårt drabbade länderna. Utvecklingsbistånd måste öka i samfundet annars kommer vi inte kunna stoppa världens äldsta och mest dödliga av sjukdomar, säger Ariel Pablos-Méndez, assisterande administratör för global hälsa vid USAID.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 14 oktober 2016, senast uppdaterad 17 oktober 2016