Forskare i Toronto, Kanada har byggt ett speciellt labb för att utvärderat vinterskor på isigt vägunderlag. Testet ger betyg mellan en till tre snöflingor baserat på hur bra grepp skorna har och därmed hur halk-säkra de är.
Än så länge har 98 vinterskor testats av olika kända märken. Hela 90 procent har misslyckats och inte ens nått upp till minimikraven som ger en snöflinga i betyg. Inte ett enda par vinterkängor har fått två eller tre snöflingor.
Så fungerar testet
Labbet i Toronto som kallas WinterLab är utrustat för att simulera en typisk vinterdag i Kanada. Rummet kan kylas till minusgrader och underlaget kan likna fast snö, is eller smält snö. Vind upp till trettio kilometer i timmen kan också sättas in.
I testet får en försöksperson iklädd vinterskor gå över ett golv som kan lutas för att likna en upp- eller nedförsbacke. Under testets gång ökar lutningen allteftersom för att utvärdera vilken lutning skorna klarar av. Minst sju gradera lutning ger en snöflinga i betyg.
Golvet kan också skakas för att rubba försökspersonens balans.
Så här ser det ut i WinterLab.
Bäst i test
Två sorters teknologi för att ge sulor med starkt grepp och som används av vissa skomärken har visat sig hålla måttet i Torontos WinterLab. Bäst är Green Diamond som även används för vinterdäck till bilar och Arctic Grip som används av flera skomärken och finns som utvärtes sulor att sätta på dina egna skor.
Eftersom så få vinterkängor har klarat testet i WinterLab arbetar forskarna själva med att designa speciellt halk-säkra vinterskor och har tagit fram prototyper som lever upp till två och till och med tre snöflingor i betyg.
En anledning till att forskningen startades i Kanada var statistik som visade att omkring 20 000 personer i provinsen Ontario varje år kommer till akuten för att de trillat och skadat sig på halkiga gator. Så mycket som 60 procent av personer i 60-85 års ålder säger att de rör sig mindre ute under vintern för att de har svårt att ta sig fram.