Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 20 december 2016
Ung kvinna snyter sig i en näsduk.

Vaccinet som testats på möss och makaker är en blandning av dussintals olika rhinovirus – de virusinfektioner som oftast orsakar vanliga förkylningar.

När de utförde behandlingen fann forskare från Emory University att det stimulerade antikroppssvaret mot alla typer av rhinovirus. Läkemedlet kunde därför effektivt slå ut alla virushot med en enda träff.

– Det är förvånande att ingen tidigare försökt med en sådan här enkel lösning de senaste 50 åren, säger Martin Moore, en medlem i forskarteamet och fortsätter:

– Vi tog bara 50 typer av rhinovirus och blandade dem med vårt vaccin.

Det är inte ett botemedel mot vanlig förkylning ännu, men det finns bevis som säger att immunförsvaret är redo att försvara sig mot flera olika virus – åtminstone i djur.

Studier på människor har planerats in

Fastän forskarna har haft viss framgång med vaccin mot enskilda rhinovirus i det förflutna, kvarstår de faktum att de finns så många av dem, mer än 100 stycken, och de är alla utmärkande.

Kvinna snyter sig.

25 olika rhinovirus användes på möss och 50 på makaker, och i varje försök producerade djuren antikroppar som var riktade sig mot varje specifik virustyp.

När Moore och hans kollegor rekryterat tillräckligt många frivilliga för att kunna genomföra studier på människor vet vi om det har en chans på människor också. Ett resultat som kan ge oss en mindre ursäkt att ta ledigt från jobbet.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 4 oktober 2016, senast uppdaterad 20 december 2016