Enligt jordbruksverkets summering har svenskarnas köttförbrukning 2017 minskat mer än något år sedan 1990. När vi väljer kött, väljer vi mer svenskt kött.
Forskare vid Lunds universitet har tagit fram ett växtbaserat livsmedel likt mjölk som kan ersätta flera mejeriprodukter i mataffären. Dessutom är "mjölken" särskilt lämpad för veganer med extra omega 3-fetter.
Är kaloriintag det enda som räknas för att gå ner i vikt? Ny forskning tyder på att diabeteskost inte nödvändigtvis är bäst för diabetiker. Trots samma kaloriintag finns en annan diet som kan ge bättre resultat, både runt midjan och för blodsockret.
Trots ett växande intresse för vegetarisk mat både ur miljö- och hälsoperspektiv äter vi allt mer kött och ägg i Sverige visar färsk statistik från Jordbruksverket. Världsnaturfonden ser alarmerande på de nya siffrorna.
Allt fler väljer en vegetarisk kost som en god gärning för vår planet och vårt klimat men den vegetariska kosthållningens hälsofrämjande effekt är nog det som lockar mest. Men har vegetarianer verkligen lägre risk att dö än personer som äter kött? Svaret kommer förvåna dig.