Personer som tycker om stark mat verkar också äta mindre salt och har lägre blodtryck visar ny studie. Resultaten kan koppla stark mat till lägre risk för hjärtattack och stroke.
Att äta mer salt mat har länge varit förknippat med att man känner sig törstigare. Men en ny studie av ryska kosmonauter som tränar för livet i rymden har visat motsatsen. Fynden är verkligen någonting att bita i.
Från och med idag ska nästan alla livsmedel ha en ny näringsdeklaration, enligt Livsmedelsverket. Detta kan du lära dig om din mat med hjälp av den nya märkningen.
Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har färdigställt en granskning av salthalten i cirka 300 vanliga livsmedel. Den visar att salthalten exempelvis sänkts i köttbullar, falukorv, kex och flingor men ökat i bland annat färdiga pannkakor sedan 2013.
Visste du att det är genetiskt betingat om du gillar broccoli eller inte? Hur mycket du saltar på maten verkar också ärftligt.
För att enkelt räkna ut hur mycket salt som varken är för mycket eller för lite har Dagens Hälsa gjort ett mattetal som kan få vem som helst att lära sig vad som är rätt salthalt. Detta med hjälp av Pelle som ska köpa mat till grillningen.