Taggat: Psykisk ohälsa

Ta dig upp ur depression med dessa tips

Följande nio tips kan hjälpa dig att ta dig upp ur depression.

Känner du någon som lider av depression? 9 tips till dig som anhörig

Carolas resa med psykisk ohälsa har gett henne mycket lärdomar. Här kommer hennes bästa tips till anhöriga.

Att våga lämna sig själv

Jag vet inte hur många vårar jag har tittat ut genom en gallerbalkong på en sluten psykiatrisk avdelning eller hur många nätter jag sovit i en sjukhussäng. Det är konstigt det där, när man tänker tillbaka på hur någonting som kändes så främmande, blev hela mitt liv.

Michelle 48: Mina viktigaste verktyg för en fungerande vardag

”Varje gång mina tankar spann iväg åt ett negativt håll, så var det just dessa frågor som jag behövde ställa mig själv för att vända dem i en mer konstruktiv riktning”

Hur jag tog mig ur mitt destruktiva beteende

Malin Emanuelsdotter delar med sig av sin resa från att ha haft ett självskadebeteende till att ge andra människor hopp om framtiden.

Emelies budskap till mobbarna: ”Ni vann inte!”

Hon gick från botten till toppen. Emelie, 25, blev utsatt för mobbning under tio års tid. Här är hennes historia.

6 smarta tips för att tänka mer positivt

Att fastna i negativa tankemönster är tyvärr väldigt vanligt och det kan vara ganska svårt att ta sig ur. Men med lite träning och rätt knep så kan man träna sin hjärna till att tänka mer positivt. Ett positivt tänkande gör inte att livet blir perfekt eller felfritt, men det gör oftast att livet blir lite enklare.

Att oroa sig lite är bara bra för hälsan

Nu hävdar amerikanska forskare att en lagom mängd oro kan gynna hälsan, motsatsen till vad för mycket oro kan göra med välbefinnandet.

Studietiden – en era då självmordstankarna hägrar

En svensk studie visar att studenter vid universitet och högskolor har mer än dubbelt så hög självmordsrisk än de personer som inte längre studerar. Många skäms dessutom över sin psykiska ohälsa, vilket inte underlättar processen att bli bra igen.

Kortisolöverskott slår hårt mot psykisk ohälsa

Höga halter av stresshormonet kortisol påverkar viktiga DNA-processer och ökar därmed risken för långvarig psykisk ohälsa. Fynden öppnar för ny hantering av stressrelaterade tillstånd som ångest och depression.

Värmebölja utmanar den mentala hälsan

Ny avhandling visar tydlig ökning i antalet sjukhusskrivningar för mental ohälsa under sommarperioder: ”Sambanden blev starkare ju längre värmeböljorna varade”, säger Trang Phan Minh, doktorand vid Umeå universitet.

Våld mot kvinnor: Obligatoriskt kurs i svenska utbildningar

Regeringen vill införa obligatoriska moment om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer i utbildningar till yrken som innebär möten med utsatta kvinnor och barn.

Därför ökar den psykiska ohälsan bland barn

I Bris årsrapport framgång det tydligt att samhället har misslyckats att förebygga psykisk ohälsa bland barn och unga, det skriver barnrättsorganisationen i ett pressmeddelande.

Övergrepp på nätet ger förödande konsekvenser

En ny fördjupad analys av undersökningen ”Unga, sex och Internet i en föränderlig värld”, visar att sexuella övergrepp på nätet mot barn kan få lika allvarliga konsekvenser som övergrepp som sker utanför nätet.

De drabbas värst av psykisk ohälsa

Nya siffror från Försäkringskassan visar att Västernorrlands län är en av tre som har högst ökningstakt av psykiatriska diagnoser som orsak till sjukskrivning.

Psykisk sjukdom förbisedd i vården

Kraftig fixering vid utseendet (Dysmofoforbi eller BDD) tycks vara en relativt vanlig psykisk sjukdom i Sverige. Trots detta är personer som lider av BDD besvikna på kontakten med sjukvården och upplever att sjukdomen är okänd inom vården.

Popkulturen luras – psykopater är inte så smarta

NYHET. I filmer och TV-program är psykopater porträtterade som smarta, kalla, hjärtlösa och manipulativa. Men i verkligheten ligger deras IQ under snittet.

Ökat samarbete gör det lättare att upptäcka barns psykiska ohälsa

Genom att systematisera och förbättra kommunikationen mellan föräldrar, förskola och vårdcentral ökar även fokuset på småbarn med psykisk ohälsa, det visar en ny svensk studie från Uppsala universitet.

Unga vuxna tar på sig för stor arbetsbörda

Enligt forskare ser unga i arbetslivet sig som solospelare med eget ansvar för att upprätthålla arbetsförmågan: "Jag tycker det är olyckligt", säger forskare Maria Boström.

De är lyckligare än andra till jul

När det kommer till julens stress och måsten visar en studie från Umeå universitet att den tillför mer negativa än positiva effekter hos människan. Men det finns en grupp som däremot upplever mer lycka än andra.