Det skotska parlamentet röstade förra veckan igenom ett förslag om gratis mensskydd till alla kvinnor i landet. All de 121 röstberättigade medlemmarna i parlamentet röstade ja till förslaget. Skottland blir därmed det första landet i världen att rösta igenom gratis mensskydd.
Det finns en tendens att tro att hormonella förändringar under mensen kan försämra kvinnors kognitiva förmåga. Men den myten krossar nu forskare i Schweiz.
Forskare i USA har återskapat det kvinnliga reproduktiva organet i miniatyr. Modellen kan användas för att testa nya läkemedel och kommer revolutionera framtida forskning på sjukdomar som cancer och endometrios enligt forskare bakom tekniken.
Då PMS har visat sig till stor del vara ärftligt har forskare valt att studera närmare om även PMDD, en allvarligare form av PMS, också kan vara genetiskt orsakat.
Underliggande depressiva sjukdomar och felberäknade ägglossningar ledde till en misslyckad studie 2014. Men forskarna vill inte ge upp utan väljer att tro på behandlingen och testar den en gång till.
En avhandling från Umeå universitet visar att menscykeln påverkar träningseffekten.
Obeskrivlig smärta vid mens och en utmattad själ. Att behöva leva med endometrios är en ständig kamp på en snårig väg som förhoppningsvis leder till rätt behandling. Specialistläkare, forskare och kvinnor vill ha en lösning. Ett normaliserat dilemma som lyckligtvis minskar ju mer tiden går.
I mitten av 1800-talet fick flickor normalt sin första mens vid 17 års ålder. Idag har genomsnittet sjunkit till närmare 13. Varför når tjejer puberteten tidigare idag och är det något vi behöver oroa oss för?