Sedan hösten 2016 har flera personer smittats av tarmbakterien Ehec i Sverige, varav några även drabbats av allvarlig följdsjukdom. Nu bekräftar Livsmedelsverket att utbrottet härstammar från nötfärs som säljs både färskt och fryst.
Ett omfattande arbete pågår nu via Livsmedelsverket för att spåra och stoppa det misstänkt ruttna kött som importerats till Sverige från skandalomsusade köttanläggningar i Brasilien.
Ytterligare sex personer har i februari månad insjuknat av samma ehec-variant som orsakade utbrottet under hösten 2016. Myndigheterna undersöker nu hur dessa personer har blivit smittade.
Enligt konsumenttidningen Råd & Röns analyser av tolv olika märken innehåller var tredje påse gojibär för höga halter bekämpningsmedel. Överkonsumtion av dessa bär kan leda till skakningar i kroppen och illamående, enligt Anneli Widenfalk på Livsmedelsverket.
En ny undersökning visar att barn i Norden äter i genomsnitt mer fisk, frukt och grönsaker och mindre socker än 2011. Samtidigt ökar skillnaderna mellan barn i olika sociala grupper.
Nytt beslut från Livsmedelsverket om uppföljande provtagning av granatäpplen från Turkiet har publicerats.
Förtroendet för Livsmedelsverket fortsätter uppåt bland svenska konsumenter.
Tjugo kommuner runtom i Sverige har tillsammans med Livsmedelsverket undersökt om kosttillskott med D-vitamin innehåller samma mängd som står på förpackning. Förvånansvärt många burkar visade fel.
Livsmedelsverket väljer att åtalsanmäla AB Ginsten Slakteri för misstänkt brott mot flera djurskyddslagar i samband med bedövning av grisar vid slakt.
Sveriges myndigheter som arbetar för säker mat och dricksvatten tar nu ett helhetsgrepp för att bli bättre. Fyra fokusområden införs.
Från och med idag ska nästan alla livsmedel ha en ny näringsdeklaration, enligt Livsmedelsverket. Detta kan du lära dig om din mat med hjälp av den nya märkningen.
Livsmedelsverkets uppdaterade kvalitetskontroll visar hur höga halter bekämpningsmedelsrester det finns i maten på den svenska marknaden.
Kvinnor som är gravid eller ammar rekommenderas att inte dricka te med fänkål i enligt Livsmedelsverkets restriktioner, ändå marknadsförs produkten mot den kundgruppen.
Ställ ner dina påsar lugnt och försiktigt.
För ett år sedan gick Livsmedelsverket ut och varnade för linfrön. En produkt som ofta blir ett extra tillägg i morgongröten eller på yoghurten. Nu vill LV en gång för alla förklara hur man ska äta fröna utan att det ska bli farligt.
Det var sannolikt nötfärs som smittade totalt 17 personer med samma variant av ehec-bakterier under hösten. Det visar myndigheternas gemensamma utredning av utbrottet.
En thailändsk leverantör får nu återkalla sin chili då Livsmedelsverket upptäckt höga halter bekämpningsmedel i frukten.
Fastän dioxinhalterna inte överskriver gränsvärdena uppmanar ändå Livsmedelsverket att branschen bör undersöka vad det kan bero på och vidta åtgärder.
Företaget har sålt helt kött som ”köttberedning” och på så sätt kringgått Sveriges särskilda regler som skyddar konsumenterna från salmonella.
Från och med idag kommer Livsmedelsverket påbörja sin kartläggning över ungas matvanor. Det är den första som någonsin gjorts i Sverige och kommer inkludera möten med 3000 ungdomar över hela landet under en 10 månaders tid.