Taggat: hjärnan

Nej, du blir inte dummare när du har mens

Det finns en tendens att tro att hormonella förändringar under mensen kan försämra kvinnors kognitiva förmåga. Men den myten krossar nu forskare i Schweiz.

Nya rön om uppkomst av kronisk smärta

Svenska forskare hittar en oväntad mekanism bakom kronisk nervsmärta som går emot tidigare teorier.

Forskare hittar hjärnsignaler som leder till kärlek

En ny studie identifierar viktiga signaler i hjärnans belöningssystem som främjar monogama förhållanden. Forskare bakom studien hoppas resultaten ska hjälpa personer med svårigheter i sociala sammanhang, som är vanligt vid autism.

Så kan Parkinsonpatienter slippa transplantation

Svenska forskare har utvecklat en ny metod för att manipulera hjärnceller så att de kan göra det viktiga signalämne som går förlorat vid Parkinsons sjukdom.

Autismdiagnos kan ställas med hjälp av en fråga

Forskare vid Mie University i Japan har upptäckt en ny metod för att ställa diagnosen autism hos barn.

Testet som förutspår rätt bipolär behandling

För en av tre patienter med bipolär sjukdom är litium en mirakelmedicin. Men inget test har kunnat identifiera i förväg vem som kommer få hjälp. Förrän nu. Allt som behövs är fem celler.

Brist på livsviktigt signalämne bakom schizofreni

De första resultaten från ett stort forskningsprojekt om schizofreni vid Karolinska institutet är nu publicerade. Studien visar att patienter med schizofreni har lägre nivåer av det livsviktiga signalämnet GABA i hjärnan.

Elektrisk stimulering av hjärnan kan behandla anorexi

Dagens Hälsa har tidigare rapporterat om elektrisk ström som behandling vid bulimi. Nu testas elektrisk stimulering som behandling för ätstörningen anorexi.

Du blir vänsterhänt innan du föds

Din benägenhet att använda din höger eller vänster hand bestäms så tidigt som tolfte veckan av graviditeten visar ny studie. Dessutom verkar det vara miljön som är utlösande faktor.

Stor studie: Hjärnförändringar vid ADHD fastställda

Den hittills största studien på ADHD med hjälp av MRI-bilder visar på något mindre volym i fem viktiga hjärnregioner hos personer med ADHD.

Elektrisk ström kan bli ”komplement” vid behandling av bulimi

För första gången har elektrisk stimulering av hjärnan utforskats som en behandling för ätstörningen bulimi. Psykoterapeut Göran Carlsson tror dock inte metoden kommer kunna ersätta dagens standardbehandling.

Bulimi kan behandlas med elektrisk ström

För första gången har elektrisk stimulering av hjärnan utforskats som en behandling för ätstörningen bulimi. Forskare bakom studien tror utveckling av metoden kommer ge mycket stark effekt.

Efter graviditeten – mindre hjärna, mer kärlek

I en banbrytande studie visar forskare att gravida kvinnors hjärnor minskar i storlek efter en förlossning, men konsekvensen är inte vad du tror.

Nya fynd om stamceller i hjärnan hos patienter med epilepsi

I en undersökning av epileptiska patienters hjärnor visar svenska forskare upptäckt stamceller på platser i hjärnan där stamceller normalt inte finns.

Trauma påverkar könen olika

Trauman som dödshot, sexualiserat våld eller en katastrof påverkar unga män och kvinnors hjärnor olika enligt en ny studie.

Metallpartiklar från avgaser kan gräva sig in i hjärnan

Forskare i England har gjort en obehaglig upptäckt. I hjärnan på människor som bor i urbana miljöer har de hittat mängder av metallpartiklar som verkar komma från bilavgaser.

Alzheimermedicin ger lovande resultat i människor

Ett läkemedel mot Alzheimer har gått vidare från djurförsök till test på människor och nu är de första resultaten publicerade.

Unika nervceller ger gåshud och styva bröstvårtor

Forskare vid Karolinska institutet upptäcker specialiserade nervceller som ger oss gåshud och styva bröstvårtor.

Déjà vu är hjärnans faktagranskare

Deja vu har länge varit ett mysterium eftersom de sker så fort och oförutsägbart att man inte kunnat studera det på labb. Men nu har forskare i Storbritannien lyckats trigga deja vu, eller falska minnen, hos försökspersoner.

Genombrott kan förbättra behandling av Parkinson

Upptäckten kan användas för att utvärdera om läkemedel mot Parkinson verkligen har effekt.