Sedan coronautbrottet i december 2019 har vi kunnat höra begrepp som epidemi och pandemi i medierna. Men vet du vad begreppen egentligen betyder? I denna artikel går vi igenom vad epidemi, pandemi och endemi innebär.
Retrovirus har varit del av vår arvsmassa sedan miljoner år tillbaka. Det har länge setts som oviktig information utan funktion men nu börjar forskare tänka om.
Efter att ha studerat unga, friska kvinnor kunde forskare se en avvikande bakterieflora som kan påverka risken för att hiv-viruset får fäste.
Med en enkel plastring kan kvinnor skydda sig mot HIV infektion visar ny studie i New England Journal of Medicine.
1 december uppmärksammas hiv och aids i och med Världsaidsdagen som Världshälsoorganisationen (WHO) startade 1988. Förutom att visa stöd för alla som lever med hiv är det också en minnesdag för de som dött i aids.
Enligt en ny rapport från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC är 122 000 personer i 31 europeiska länder ovetandes om att de är smittade med hiv.
I början av november öppnar ”Sprutbytet”, en mottagning för sprututbyte för missbrukare i Uppsala.
Forskare i Linköping visar varför HIV-infektion ger så drastiskt ökad risk att även drabbas av tuberkulos.
Idag, 13 oktober, skriver Folkhälsomyndigheten att Sverige är det första landet i världen att nå FN-organets uppsatta mål för hivarbetet.
Enligt FNs mål för att främja hälsa är Sverige tredje bäst i världen.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan donerar 25 miljarder kronor under tio år till forskning.
Hormonet progesteron som finns i de flesta p-piller kan skydda lungorna från skada vid influensa visar ny studie i möss.
Fastän stigmat kring könsviruset försvinner mer och mer då läkemedlen blir bättre och bättre, är självaste namnet HIV ett namn som får många människor att hoppa till. Så hur uppstod denna sjukdom? Jo, allt började med ett bråk mellan två apor.
En kommission led av tidskriften The Lancet visar att av alla riskfaktorer som hotar ungdomars hälsa idag är oskyddat sex den största hälsofaran.