Taggat: gästinlägg

Känner du någon som lider av depression? 9 tips till dig som anhörig

Carolas resa med psykisk ohälsa har gett henne mycket lärdomar. Här kommer hennes bästa tips till anhöriga.

Psykisk ohälsa och sociala medier

Under dagarna ställer och besvarar du frågor till dig själv och dina svar styr mycket av din självbild. Med möjlighet att lägga till filter både i mobilen och i ens hjärna, blir ens värld färgad av de känslor man känner på regelbunden basis.

5 saker du inte visste om celiaki

Linus Richert från Svenska Celiakiförbundet delar med sig av fem saker du inte känner till om celiaki.

Att våga lämna sig själv

Jag vet inte hur många vårar jag har tittat ut genom en gallerbalkong på en sluten psykiatrisk avdelning eller hur många nätter jag sovit i en sjukhussäng. Det är konstigt det där, när man tänker tillbaka på hur någonting som kändes så främmande, blev hela mitt liv.

”Utmaningen som vi ser är att få samhället att förstå svårigheterna med autism”

Psykologen Laura Talme vill att samhället ska förstå hur svårt det kan vara för autistiska barn och deras föräldrar. "Många upplever att de får kriga för stöd och att det fattas kompetens hos både allmänhet och professionella."

Att leva med PTSD

Folk inser inte alltid hur sköra människor är som lider av posttraumatiskt stressyndrom. Nu vill jag dela med mig av hur en vardag kan se ut för en person som lider av diagnosen.

Hur det är att vara anhörig till någon med PTSD

Jag vill berätta om hur det är att leva med någon som har posttraumatiskt stressyndrom.

Från funktionsnedsättning till funktionsförbättring

När jag var 16 år så fick jag diagnosen Aspergers syndrom. Då var det redan försent, för redan som 14 åring hade jag försökt att ta mitt liv för första gången.

Att växa upp med Asperger

En liten artikel om hur det var att växa upp med Asperger, innan diagnosen ens fanns. Om att vara annorlunda, och hela tiden få skrivet på näsan “det här klarar du inte, men du duger ändå”.

Personlig assistent – ett arbete som gör skillnad och ökar livskvaliteten

Hur assisterar man en person i det dagliga livet på bästa sätt, och sätter den personen i fokus utan att själv ta över eller sätta sig själv i centrum? På vilket sätt tillförsäkras en person egenmakt över sin livssituation? Det är frågor som personliga assistenter får fråga sig.

Michelle 48: Mina viktigaste verktyg för en fungerande vardag

”Varje gång mina tankar spann iväg åt ett negativt håll, så var det just dessa frågor som jag behövde ställa mig själv för att vända dem i en mer konstruktiv riktning”

Hur jag tog mig ur mitt destruktiva beteende

Malin Emanuelsdotter delar med sig av sin resa från att ha haft ett självskadebeteende till att ge andra människor hopp om framtiden.

Emelies budskap till mobbarna: ”Ni vann inte!”

Hon gick från botten till toppen. Emelie, 25, blev utsatt för mobbning under tio års tid. Här är hennes historia.