Sommaren är högsäsong för många tarmbakterier som gör dig magsjuk. Men med enkla knep kan du undvika att magsjuka förstör din semester.
Sedan hösten 2016 har flera personer smittats av tarmbakterien Ehec i Sverige, varav några även drabbats av allvarlig följdsjukdom. Nu bekräftar Livsmedelsverket att utbrottet härstammar från nötfärs som säljs både färskt och fryst.
Ytterligare sex personer har i februari månad insjuknat av samma ehec-variant som orsakade utbrottet under hösten 2016. Myndigheterna undersöker nu hur dessa personer har blivit smittade.
Ehec är en bakterie som kommer och går bland nötdjur. Det konstaterar en ny doktorsavhandling som utvecklat bättre metoder att upptäcka bakterierna: ”Det är bara att dra av sockan och skicka till laboratoriet”, säger forskare bakom studien.
Det var sannolikt nötfärs som smittade totalt 17 personer med samma variant av ehec-bakterier under hösten. Det visar myndigheternas gemensamma utredning av utbrottet.