Taggat: Cancer

Varför har vi inte botat cancer än?

Ungefär var tredje till varannan person insjuknar i cancer runtom i världen. En siffra som förväntas öka i takt med att vi blir fler och äldre. Men trots alla hundratals miljarder kronor som lagts ner på forskning och behandling, har vi fortfarande inte botat cancer än. Vår medicinska redaktör och tillika före detta cancerforskaren Dudi Warsito berättar varför.

Svenska forskare utnyttjar jäst som medicinfabrik

Svenska forskare står för ett genombrott i tillverkningen av komplexa läkemedel, med hjälp av enkla jästceller.

1 av 5 unga tjejer beroende av solarium

Ny studie visar att bland unga tjejer och kvinnor som solar solarium ofta har en av fem beroendesymptom. Framförallt kvinnor som lider av depression.

Cellprovtagning blir gratis för alla

Gynekologisk cellprovtagning för att förebygga livmoderhalscancer blir efter årsskiftet avgiftsfritt för alla kvinnor i Sverige.

Senaste HPV-vaccinet ger bredare skydd

En förbättrad version av vaccin mot virus som kan orsaka livmoderhalscancer ger brett skydd mot fler HPV-typer visar ny studie som följt vaccinets effekt över sex års tid.

Forskare: Snus 95% säkrare än rökning

Idag är snus förbjudet i alla länder i Europa förutom Sverige. Men ny statistik som presenteras denna vecka vid Global Forum on Nicotine i Polen tyder på att snus kan rädda liv, ett uppenbart argument för att legalisera snus i Europa enligt konsumentgrupper.

Framtidens brun utan sol kräm skyddar mot cancer

Dagens brun-utan-sol hudkrämer ger ett solkysst intryck för de som inte kan eller vill vara ute i solen. Krämerna är dock bara en kosmetisk lösning och ger i sig inget skydd mot farlig UV-strålning som kan ge hudcancer. Det vill däremot framtidens brun-utan-sol ändra på. 

Graviditet efter bröstcancer ökar inte risk för återfall

Det har funnits en oro bland patienter och läkare att graviditet efter bröstcancer kan öka risken för återfall. Den hittills största studien på graviditet och bröstcancer visar dock att canceröverlevare kan känna sig trygga när de väljer att utöka sin familj.

Kvinnors gener påverkas av att dricka te

Forskare vid Uppsala universitet visar att tedrickande ger förändringar i kvinnors gener som spelar en roll i cancer. Men det är ännu oklart om förändringarna ger positiva eller negativa hälsoeffekter.

Bara ett glas vin om dagen ökar risk för bröstcancer

Efter en omfattande granskning rekommenderar forskare att kvinnor kraftigt begränsar sitt alkoholintag för att minska risken för bröstcancer. Men resultaten menar forskare också är uppmuntrande då kvinnor själva kan påverka många riskfaktorer.

Gynekologisk cellprovtagning blir säkrare och effektivare

Screeningprogrammet för livmoderhalscancer har pågått i 50 år i Sverige och får nu en uppdatering. Den nya metoden ska förhindra ytterligare 50 till 100 cancerfall varje år.

Upptäckt: Ovanliga mutationer vid endometrios

Aggressiva, cancer-relaterade genmutationer har upptäckts i en undersökning av endometrios. Forskare bakom studien är förvånade över resultaten men hoppas de ska leda till mer individanpassad vård i framtiden.

EVATAR: Kvinnligt könsorgan i en petriskål

Forskare i USA har återskapat det kvinnliga reproduktiva organet i miniatyr. Modellen kan användas för att testa nya läkemedel och kommer revolutionera framtida forskning på sjukdomar som cancer och endometrios enligt forskare bakom tekniken.

Svenskars hälsa blir bättre och bättre

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen lever vi både längre och friskare i Sverige. Men psykisk ohälsa ökar fortfarande och speciellt utsatta är kvinnor.

Nya gener bakom äggstockscancer identifierade

Svenska forskare vid Lunds universitet bidrar till omfattande internationellt forskningsarbete som identifierar nya genetiska komponenter bakom äggstockscancer.

Två tredjedelar av alla cancerfall är ren otur

Mutationer i vår arvsmassa som orsakar cancer har ansetts uppstå av två anledningar, miljöfaktorer och ärftlighet. Men nu kommer bevis för att hela två tredjedelar av cancermutationer uppstår av slumpen.

P-piller skyddar mot cancer i över 40 år

En uppföljningsstudie som pågått sedan 1968 visar att kvinnor som någon gång tagit p-piller har ett långvarigt skydd mot flera cancerformer.

Fler barn överlever cancer tack vare ny behandling

Tillsammans med ett internationellt forskarlag har Karolinska institutet (KI) genomfört en klinisk studie på en ny behandling mot en mycket aggressiv cancerform som främst drabbar de små.

Vad betyder ”Ja” till medicinsk cannabis egentligen?

För första gången kommer två svenska patienter få cannabis utskrivet på recept enligt ett beslut från Läkemedelsverket. Men Karl Mikael Kälkner vid Läkemedelsverket förtydligar att för andra patienter som vill ha samma godkännande ser situationen precis likadan ut som för en vecka sedan.

83 genvariationer bestämmer din längd innan du föds

Resultatet av ett enormt internationellt samarbete är 83 nya genvariationer som bestämmer hur lång just du kommer att bli. Nu ska samma forskningstaktik ta sig an världens folksjukdomar.