Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 30 augusti 2016

Nu har forskare upptäckt en ny metod som kan observera förändringar i näthinnan. På så vis går det att se symptom till Parkinsons innan förändringar i hjärnan uppstår.

Genom att använda oftalmologiska instrument som rutinmässigt används hos optiker och ögonkliniker, kunde forskarna använda tekniken för att följa näthinnans förändringar på ett tidigt stadium.

Dessa upptäckter kan möjligtvis eliminera lidandet för tusentals patienter

Tekniken har redan testats på människor för glaukom och försök att upptäcka Alzheimers kommer att inledas snart.

– Detta är potentiellt ett revolutionerande genombrott i tidig diagnos och behandling hos en av världens mest försvagande sjukdomar, säger professor Francesca Dordeiro vid UCL i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Dessa tester innebär att vi skulle kunna ingripa mycket tidigare och mer effektivt behandla människor.

Text skriven av en patient med sjukdomen parkinson.

Text skriven av en patient med sjukdomen parkinsons.

Idag drabbas en av 500 av Parkinsons, vilket är den nästa vanligaste neurodegenerativa sjukdomen i hela världen. Tillståndet resulterar i muskelstelhet, långsamma rörelser, skakningar och en minskad livskvalitet.

Francesca Dordeiro och hennes team testade att behandla djur med den nya versionen av anti-diabetiska läkemedlet Rosiglitazon som hjälper till att skydda nervcellerna. Efter att ha använt denna drog såg de en tydlig skyddande effekt på hjärnan som tyder på att det kan vara en framtida behandling för Parkinsons sjukdom.
giphy (12)
– Dessa upptäckter kan möjligtvis eliminera lidandet för tusentals patienter om vi har möjlighet att diagnostisera tidigt och behandla med det nya läkemedlet, säger Eduardo Normando, ögonläkare vid UCL.

 

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 25 augusti 2016, senast uppdaterad 30 augusti 2016