I studien har en grupp forskare under ledning av psykologen Stuart Ritchie vid Edinburgh University, vänt sig till uppgifter från UK Biobank, en pågående, långsiktig biomedicinsk studie av 500 000 människor som bor i Storbritannien.
En del av de inskrivna genomgick hjärnscanning med hjälp av MRI, sammanlagt 2750 kvinnor och 2466 män i åldrarna 44–77. Forskargruppen undersökte volymer i 68 regioner i hjärnan, inklusive tjockleken på hjärnbarken – hjärnans rynkiga, yttre lager som sägs vara viktig för medvetande, språk, minne, perception och andra funktioner.
Intelligens kontra minne och känslor
Resultaten visade att kvinnor tenderar att ha betydligt tjockare hjärnbark än män. Tjockare hjärnbark förknippas med högre betyg i en rad kognitiva och allmänna intelligenstest.
Samtidigt hade män högre volymer i bland annat hippocampus (som är viktig för minne och rumsuppfattning), amygdala (känslor, minne och beslutsfattande) och striatum (lärande och belöningsbearbetning).
Mer lika än olika
Trots studiens konsekventa könsbundna mönster, fann forskarna också en överlappning mellan män och kvinnor i hjärnvolym och tjocklek. Det innebär att forskarna skulle få svårt att avgöra om en hjärna var från en man eller kvinna om den valdes ut på måfå, vilket tyder på att hjärnorna är mycket mer lika än de är olika.
Den kontroversiella – och fortfarande obesvarade frågan – är om dessa mönster betyder någonting för intelligens eller beteende? Även om populärkultur är fylld med exempel på intellektuella och beteendemässiga skillnader mellan kön, har endast ett fåtal bekräftats genom vetenskaplig forskning – bland annat högre fysisk aggression hos män.