Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 19 januari 2017

De senaste åren har vi lärt oss att ”stillasittande” är ett fult ord. För lite fysisk aktivitet och många timmar framför datorn på jobbet har kopplats till allt ifrån högt blodtryck till övervikt och diabetes. Nu kan även åldrande läggas till listan.

I en studie på 1500 kvinnor i 64-95 års ålder visade det sig att cellernas telomerer var kortare hos de kvinnor som var stillasittande i mer än tio timmar.

Telomerer skyddar vår arvsmassa

Telomerer sitter på slutet av våra kromosomer och skyddar vår arvsmassa från skador och nedbrytning. Detta är speciellt viktigt när våra celler delar på sig och varje kromosom måste kopieras och fördelas i de två nya cellerna. För varje celldelning blir telomererna lite kortare och blir därför kortare och kortare ju längre vi lever.

– Vår studie fann att celler åldras snabbare med en stillasittande livsstil. Kronologisk ålder stämmer inte alltid överens med biologisk ålder, säger Aladdin Shadyab, huvudförfattare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna såg dock en lösning. De som tränade minst 30 minuter om dagen hade inte kortare telomerer trots att de var stillasittande en stor del av dagen.

Nu ska forskarna gå vidare och undersöka fenomenet bland yngre och män. Men de tycker redan det är tydligt att en diskussion om nyttorna med fysisk aktivitet ska påbörjas tidigt i livet och att träning ska vara del av vardagen hela vägen till över 80 års ålder.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 19 januari 2017