Vid Parkinson sjukdom förstörs en grupp celler i hjärnan som producerar signalämnet dopamin. Då kan inte hjärnan längre kommunicera med kroppens muskler och styra rörelser. Synliga symtom är darrningar och skakningar på händer och armar. Sjukdomen är progressiv så det kan börja med att din handstil blir slarvig eller du har en tendens att tappa din kaffekopp. Med åren blir skakningarna värre, det kan först drabba en kroppshalva, men övergår sedan i skakningar i båda armar, ben och även huvud samt försämrad rörelseförmåga. Det är också vanligt att ansiktsmuskler fryser och minspelet blir stelt.
Därför fick Muhammad Ali Parkinson
Orsaken bakom Parkinson är ännu oklar. Förmodligen spelar både gener och miljö in. Med vissa genetiska riskfaktorer kan livsstilsfaktorer som rökning eller långvarig exponering för bekämpningsmedel trigga sjukdomen. En koppling har också gjorts mellan Parkinson och huvudskador, som Muhammad Ali var speciellt utsatt för under sin karriär. En studie från 2003 visade att personer som fått en hjärnskakning har fyra gånger högre risk för Parkinson. Om personen dessutom förlorat medvetande och behövt sjukvård för allvarliga huvudskador är risken upp till elva gånger högre. Sjukdomen kan uppstå över 20 år efter hjärnskadan.
Behandling med hjärnimplantat
Den genomsnittliga åldern vid diagnos är runt 60 men det kan variera från 20 till 80 års ålder. Muhammad Ali var 42 år när han fick sin diagnos. Än finns inget botemedel mot Parkinson men läkemedel som tillför dopamin i hjärnan kan hjälpa och sakta ner sjukdomens framfart. Dessutom finns en relativt ny metod som kallas Deep Brain Stimulation som består av ett implantat likt en pacemaker som skickar elektriska signaler till hjärnan för att kontrollera skakningar och oavsiktliga rörelser.
Här kan du se ett häftigt exempel på en man med Parkinson som fått hjälp av Deep Brain Stimulation.