Tidigare i år publicerades en studie som visade att förlossning är lika tufft som att springa ett maratonlopp.
Forskarna bakom studien använde sig av avancerad teknik för att ta bilder på kroppens interna organ och skelett. Dyr utrustning som oftast bara används för stjärn-atleter som har råd med sådan undersökning. De undersökte istället kvinnor som just fött barn. De upptäckte att en fjärdedel av kvinnorna hade skador i bäckenmuskulaturen och skelettet som liknar skador atleter får efter extrem uthållighetsträning.
En förlossning sätter enorm stress på kroppen och är med alla mått mätt en stor ansträngning. Blir förlossningen dessutom utdragen på grund av svaga värkar kan musklerna i livmodern bli uttröttade. En ny metod framtagen vid Södersjukhuset i Stockholm ska nu identifiera kvinnor med hög risk för utdragen förlossning för att gripa in tidigt och avsluta förlossningen med kejsarsnitt eller sugklocka.
Musklerna i livmodern som vilken muskel som helst producerar mjölksyra när de blir överansträngda. Eva Wiberg-Itzel, överläkare vid kvinnokliniken på Södersjukhuset har efter 20 års forskning tagit fram ett test som mäter mjölksyra i fostervattnet som läcker ut under förlossningen.
”Min förhoppning är att vi kan bli mer individanpassade när det gäller förlossningar och kunna fatta beslut om till exempel kejsarsnitt i ett tidigare skede än idag, säger Eva till Läkemedelsvärlden.
Mjölksyremätning av fostervatten införs nu som del av den ordinarie verksamheten på Södersjukhuset och om det ger resultat kan metoden spridas till fler kliniker i landet.