Forskare vid Karolinska institutet gör viktiga framsteg i jakten på nya behandlingar för Parkinsonpatienter i ny studie.
Med hjälp av proteiner som kan påverka vilka gener som är på- eller avslagna i celler har de lyckats omprogrammera hjärnceller att börja producera dopamin.
Vid Parkinsons är det just de dopaminproducerande cellerna som bryts ner och signalämnet dopamin går förlorat.
I en musmodell av Parkinsons sjukdom lyckades metoden framgångsrikt öka dopaminsignalering i hjärnan och minska sjukdomssymtom.
Även i mänskliga celler lyckades forskare konvertera hjärnceller till dopaminceller, ett viktigt steg för att utvärdera metoden i ytterligare studier.
Alternativ till transplantation
Forskning på nya behandlingar för Parkinson har främst fokuserat på möjligheten att transplantera hela dopaminceller till patienter, men forskare vid Karolinska institutet tror med de senaste resultaten, att det finns enklare metoder.
– Vi tror att det i framtiden kan bli möjligt att leverera gener och små molekyler snarare än celler för att ersätta de dopaminproducerande nervceller som gått förlorade vid Parkinsons sjukdom, säger professor Ernest Arenas, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.