Sondra, Skribent
Senast uppdaterad 27 februari 2019
Sociala medier och psykisk hälsa

När man ser allt runtomkring sig känns det ofta som om vi ser livet efter de mått och bilder som våra sociala medier visar oss. Att andra människor har det så mycket bättre än en själv. De har allt och det är så lätt, medan du kämpar varje dag. För till skillnad från dig, plågas de inte av ångest och depression.

De flesta människor har någon gång upplevt psykisk smärta, känt rädsla eller upplevt någon form av ångest. Vi har alla gjort saker vi skämts över; pinsamma och förödmjukande till helt förnedrade och plågsamma händelser som vi bär med oss i vår ryggsäck. Känt sorg och saknad. Detta är sanningen som de flesta vill gömma sig från med hjälp av sociala medier-masken med skinande och rena filter.

Idag växer ungdomar upp med en okontrollerad omgivning där sociala medier, bloggar och influencers tar upp en sådan plats så de uppfattas som vänner. Vad innebär det för vår självbild och för framtiden? Ju mindre fysiska relationer, desto mer växer en känslomässig tomhet. För vi är flockdjur och gemenskap är enormt viktigt. Så konsekvensen blir att vi inte tränar vår sociala intelligens och empati, som är beroende av just interaktion som vi har med vår mimik, kroppsspråk och beröring.

Jag upplever det som att sociala medier formar vår nya kultur och våra attityder, vilket påverkar vår vardag. Gilla-beroendet, att få en ”gilla”-markering kan ses som att vinna på en känslomässig trisslott där du vinner en ny lott. Du börjar sondera över vad som ger dig mest ”gilla”-markeringar, för att i slutändan vinna ”storvinsten”.

Vissa har olika konton för sin familj och ett där de kan leva ut sitt andra liv. Medan andra öppet använder sociala medier som deras personliga dagbok, med nakna sanningar och är utblottade för andras hårda kritik. Hur vet vi vad som är okej att skriva på sociala medier?

Skulle du berätta den nakna sanningen för personen bredvid dig på bussen eller kassören i matbutiken? Kommer du skicka med dina bilder med ditt CV? För bland det första en arbetsgivare gör är att kolla upp dig på sociala medier.

Men det gäller att kunna anpassa sig till den verklighet vi lever i. I mitt yrke som makeupstrateg jobbar jag med att öka vår kunskap om estetisk kompetens, som handlar om att dra hur vi väljer att uttrycka oss och bli vårt egna bästa varumärke.

För det tar endast en bråkdel av en sekund för vår reptilhjärna för att dra sitt första intryck så vårt utseende kommunicerar. Det handlar inte om att människor är fördomsfulla utan det handlar om hur vår hjärna fungerar när den sorterar och generaliserar information.

Bästa du kan göra är att vara medveten och vara steget före. Då vänder vi även fördomar till fördelar i ett penseldrag.

Sondra är 40 år och är Sveriges första makeupstrateg. Genom att sammanföra sina kompetenser inom affektiv neurovetenskap och konstnärslära som makeupartist till ett nytt yrke, har tagit fram smink på recept där hon upptäckt hur vi kan stärka och laga krossade självbilder som orsakat av trauma, sjukdom eller skada.

Sondra är manodepressiv, eller som det kallas idag bipolär 1. Är en erfaren föreläsare om sitt liv från svart ängel till Makeupängel, är social innovatör, entreprenör och förebild med ett motto att det som känns som en möjlighet i dag är ett hinder du blåser förbi imorgon.

Läs mer om Sondras liv och resa bakom Glitterblicken www.bakomglitterblicken.se

Sondra
Skribent
Publicerad 27 februari 2019