Mikroskopet skrivs ut av en 3D-skrivare och kopplas till kameran i en mobiltelefon. Sedan drivs den av telefonens batteri. Genom kameran kan användaren granska prover från tumörer eller infektioner med bakterier, virus eller svamp.
Från cancer till tuberkulos
Men inte bara det, mikroskopet har även en inbyggd teknik för att analysera DNA, något som kallas DNA-sekvensering. Genom att titta på DNA-nivå kan man ta reda på vilken behandling som är mest effektiv för att ta död på cancerceller eller välja rätt antibiotika vid en bakterieinfektion.
– Antibiotika är ett effektivt medel mot bakterier. Men nu börjar vi förlora det vapnet när bakterier blir resistenta. När det gäller tuberkulos är resistensen ett stort problem. Men om man kan titta på DNA-nivå och ta reda på om en bakterie är känslig mot en viss typ av antibiotika kan man välja rätt behandling från början. Där tror jag att det här konceptet har sin stora styrka, säger Mats Nilsson, professor vid Stockholms universitet och föreståndare för SciLifeLab, i ett pressmeddelande.
I en nyligen publicerad studie har mikroskopet använts för att diagnosticera cancer i tjocktarmen. I denna situation blir det möjligt att granska mutationer i den specifika tumören och utesluta behandlingar som man vet inte kommer fungera.
DNA-analys blir tillgängligt för alla
DNA-sekvensering görs idag främst på stora sjukhus och har krävt maskiner som tar upp ett helt rum. Det 3D-skrivna mikroskopet är mycket händigare och dessutom billigt, förmodligen kommer priset ligga under 500 USD (ca 4500 SEK) när produktionen kommer igång. Det kommer göra tekniken tillgänglig för många fler människor i områden där en metod för att snabbt diagnosticera virusinfektioner som till exempel Ebola och Zika är efterlängtad. Dessutom kan bilder och information om DNA skickas till läkare som befinner sig någon annan stans i världen.
Tekniken är resultatet av ett samarbete mellan forskare i Kalifornien och svenska forskare vid Stockholm och Uppsala universitet samt SciLifeLab i Stockholm.