Idag odlas växter ofta i form av monokulturer, vilket innebär att odlingar består av en enda art på fält eller i skog. Detta innebär dock ett dukat bord för angripare som till exempel skadeinsekter, enligt Anna Ohlsson.
För att skydda sina odlingar väljer många bönder att använda sig av bekämpningsmedel. Ett gift som hindrar dessa insekter från att förstöra alla plantor som kommer i deras väg.
Däremot innehåller vissa rester av kemiska bekämpningsmedel hormonstörande ämnen. Foster och barn som exponeras vid fel tidpunkt kan påverkas vid mycket låga nivåer. Vid extrema fall räcker det med en molekyl som binder till de bärarproteiner i blodet som ska transportera hormoner till hjärnan, det skriver Naturskyddsföreningen.
En forskargrupp från KTH har därför jobbat på att hitta ett substitut till nutida bekämpningsmedel som ska skydda odlingar mot skadeinsekter. De börjar med ett medel som ska bekämpa snytbaggen.
– En inledande studie vi gjort tyder på att det är möjligt att en kort – några enstaka timmar – behandling av granfrö eller vattning i plantskolan av unga granplantor med vitamin B3 kan öka skyddet mot snytbaggar när de senare planterats ut i fält. Även fröbehandling med växthormonet jasmonsyra ger god effekt, säger Anna Ohlsson och fortsätter:
– Detta är en mycket enkel behandlingsmetod. Dessutom är vitamin B3 en naturligt förekommande, icke toxisk och billig substans. Kanske stoppar du själv i dig vitamin B3 som tillskott en gång om dagen, säger Torkel Berglund, som tillsammans med Anna Ohlsson byggt upp denna forskning vid KTH.
Forskare ser inte sina resultat som en färdig metod för snytbaggeskydd, utan mer som en dörröppnare för ett nytt sätt att tänka kring växters försvar där ekologi och molekylärbiologi möts.