Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 12 maj 2017

I denna studie fick 18 personer med en egenrapporterad glutenkänslighet äta en gröt med två söndersmulade vetekakor som innehöll gluten.

Tabletten, som innehåller ämnet Aspergillus niger-derived prolyl endoprotease (AN-PEP), togs tillsammans med gröten och hindrade därmed en stor del av glutenet att nå tunntarmen hos deltagarna. Ämnet bröt nämligen ner glutenet i både magsäcken och i tunntarmens första del – tolvfingertarmen och minskade därmed glutennivåerna med 81 procent.

– Det här ämnet gör det möjligt för glutenkänsliga personer att känna öakd trygghet, exempelvis när de är ute med vänner på restaurang och inte kan vara säkra på om det de äter verkligen fritt från gluten, säger studiens huvudförfattare och forskarassistent vid Örebros universitet.

Inte anpassat för de med celiaki

Julia König vill påpeka att personer med celiaki ska undvika att testade enzymet då gluten, även i små mängder, kan ge upphov till långvariga problem för dessa patienter. Men om personer med celiaki av misstag får i sig gluten, kan tabletten hjälpa.

– Andra studier visar att även om man äter glutenfri kost finns en risk att man oavsiktligt kan få i sig gluten, beroende på hur pass strikt man är med sin kosthållning, säger Julia König.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 12 maj 2017