Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 1 juli 2016

 

liteihatten

Idag drabbas omkring 40 000 svenskar varje år av hudcancer. Samtidigt råder det brist på specialiserade hudläkare som kan undersöka hudförändringar.

Det nya verktyget använder mikrovågor för att undersöka om en hudförändring är godartad eller elakartad, frisk eller cancer.

Verktyget placeras på kroppen och skickar mikrovågor in i huden. De mikrovågor som studsar tillbaka kan analyseras på några millisekunder.

Idag drabbas omkring 40 000 svenskar varje år av hudcancer. Samtidigt råder det brist på specialiserade hudläkare som kan undersöka hudförändringar.

Som det ser ut idag vid en undersökning tittar en hudläkare på födelsemärken eller hudförändringar och bedömer med blotta ögat om det är friskt eller ej. Ibland används ett förstoringsglas och om hudförändringen ser misstänksam ut skärs den bort och skickas till lab för att studeras under mikroskop.

Med det nya verktyget behövs inte en biopsi, att huden skärs bort. Dessutom kan verktyget användas av sjukvårdspersonal som inte nödvändigtvis är specialister på hudsjukdomar. Därför är en av de största fördelarna med screeningverktyget att det kan minska trycket inom sjukvården. Mikrovågsinstrumentet kan skicka hem patienter vars hudförändringar inte är farliga medan de som fortfarande är misstänksamma får en remiss till hudläkare.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 24 april 2016, senast uppdaterad 1 juli 2016