Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 25 augusti 2016

giphy (1)

Nu är sensommarvärmen här och då kanske du vill ta dig ett sista dopp i havet. Befinner du dig på västkusten eller i södra Skåne kommer du få sällskap av brännmaneter som också gillar denna tid på året, även en bit in på hösten.

Vilka maneter bränns?

rod-brannmanet

Röd brännmanet

I Sverige är öronmaneter vanligast, de bränns inte. Det är kompassmaneten och röda och blåa brännmaneter som bränns. De har bränntrådar med en speciell typ av celler som innehåller gift. Om du kommer i kontakt med trådarna spricker cellerna och släpper ut giftet som sprutas in i huden. Giftet irriterar och gör ont och svider. Symptomen bör gå över efter ett par timmar och utgör ingen större fara. Om du blir bränd i ögonen däremot bör du söka vård.

Så behandlar du brännskadorna

Bäst och enklast när man ändå är i vattnet är att skölja såret med saltvatten. Kranvatten (eller sötvatten) gör snarare brännskadan värre eftersom det irriterar manetens giftceller ännu mer så de spricker och släpper ut mera gift.

Gör ett försök att få bort bränntrådarna som sitter kvar på huden. Det kan räcka med att skölja i saltvatten men du kan också använda ett kreditkort eller smörkniv och skrapa bort dem.

Receptfria smärtstillande som Alvedon och Ipren dämpar smärtan och bedövande kräm kan användas direkt på huden.

kompassmanet-framsida

Kompassmanet

Kissa inte på brännsåret!

Att kissa på brännsåret är inte att rekommendera, det är en myt och i själva verket kan det, som med sötvatten, göra att fler giftceller spricker och gör det värre. Däremot kan ättika eller vinäger hjälpa för att neutralisera och lugna svedan.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 25 augusti 2016