– Som specialist på reproduktiv medicin och som psykoterapeut, träffar jag många kvinnor som har känslan av att menstruationscykeln påverkar deras välmående och kognitiva förmåga, säger Brigitte Leeners, forskare vid Medical School of Hannover i Zürich, i ett pressmeddelande.
Därför valde hon att, med sin forskargrupp, undersöka om förändringar i hormoner som östrogen, progesteron eller testosteron under menscykeln har en effekt på kognitiv prestation.
I studien följdes 68 kvinnor under två menstruationscykler och kognitiv förmåga bedömdes med hänsyn till minne, kognitiv bias och förmåga att koncentrera sig på två saker samtidigt (multi-tasking).
Resultaten visar att förändringar i hormonnivåer över menstruationscykeln inte har effekt på någon av de kognitiva parametrarna. Hormonnivåer var dock i vissa kvinnor kopplade till förändringar i kognitiv förmåga men bara under en menscykel och repeterades inte under nästa.
Kan finnas individuella undantag
– Hormonella förändringar relaterade till menstruationscykeln visar ingen koppling till kognitiv prestation. Även om det kan finnas individuella undantag är kvinnors kognitiva förmåga generellt inte påverkat av hormonella förändringar under menstruationscykeln, förklarar Brigitte Leeners, i pressmeddelandet.
Nu, menar forskarna bakom studien, behövs fler studier, med fler deltagare, fler kognitiva test och även fler kvinnor med hormonella störningar för att få en tydligare bild av hur menstruationscykeln (eventuellt) påverkar hjärnan.