Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 16 augusti 2016

Forskare vid McGill University i Kanada har utvecklat mikroskopiskt små robotar som kan navigera igenom blodkärl för att leverera läkemedel direkt inuti en tumör.

Kan simma och styras

Nanorobotarna är egentligen bakterier täckta av tunna hår på ytan som gör att de kan simma. De innehåller dessutom små magnetiska partiklar som gör att de kan styras av forskare igenom ett magnetiskt fält till tumören. Robotarna frigör sedan läkemedlet när de befinner sig i områden med mycket lite syre. I tumörer som växer snabbt använder cancerceller upp allt syre som finns i vävnaden, något som robotarna kan känna av med sensorer.

mikroskop-nanorobot

Metoden gör det möjligt att ge betydligt mindre doser av cancerläkemedel som ofta är mycket giftiga för människor, då robotarna kan nå hela vägen fram till cancercellerna innan läkemedlet frigörs. Än så länge har försök gjorts på möss där läkemedel med framgång nådde till en tumör i tjocktarmen.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 16 augusti 2016