Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 23 september 2016
Malt kaffe.

I rapporten som fick namnet ”A brewing storm” beställdes av Fairtrade Australien och Nya Zeeland. Där sammanfattas studier från hela världen som undersökt effekten av klimatförändringarnas påverkan på kaffeproduktionen. Det skriver Sciencealert.

– Vi är rädda att 2050 se en 50 procentig nedgång i produktivitet och produktion av kaffe runt om i världen, vilket inte är så bra, säger Molly Harriss Olson, VD för Fairtrade Australien och Nya Zeeland.

Undersökningen – som utfördes av Climate Institute – är den första studien som inte bara tittat på det framtida kaffehotet, utan också sammanställt de skador som redan gjorts.   

I ”bönbältet” som bland annat omfattar länderna Colombia, Brasilien, Etiopien och Vietnam, har temperaturerna redan gått upp med så mycket som 1,2 grader.

I Tanzania, där 2,4 miljoner människor arbetar i kaffeindustrin, har avkastningen redan sjunkit med 50 procent sedan 1960-talet.

Ett av de största problemen är att den viktiga kaffebönan, Arabica, som utgör 70 procent av den det globala utbudet är extremt värmekänslig. Vid temperaturer över 23 grader växer plantorna för snabbt och blommar för tidigt, vilket kan skada bönornas kvalité.

Men temperaturen är inte det enda problemet.

Turkiskt kaffe.

– Vi ser också att extra sjukdomar ökar och har tendenser att sprida sig i dessa områden, säger John Connor, VD för Climate Institute till ABC.

Dessa sjukdomar inkluderar ”kafferost”, vilket innebär att kaffet rostar och blir dåligt, och skadedjur som ”kaffe-bär-borren”. Skalbaggen bidrar redan till att kaffeindustrin förlorar hundratals miljoner dollar varje år.

– Det finns inget kaffebolag idag som är tillräckligt stort för at ta itu med de utmaningar som klimatförändringarna bidrar med på egen hand, säger Doug Welsh, vice ordförande i World Coffee Research Group till The New York Times.

Gruppen har bildats av internationella kaffebolag som hoppas på att vetenskapen ska hjälpa dem att skydda deras grödor. De är också ute efter att identifiera särskilda kaffeplantor som är ”pestresistenta”.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 23 september 2016