Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 25 januari 2017
Tallrik från IKEA innehållande köttbullar med potatismos samt rulltårta i svenska flaggans färger.

– Undersökningen bekräftar tyvärr en trend vi sett i Sverige de senaste decennierna, att matvanorna skiljer sig åt i olika grupper. Det är en av förklaringarna till att även hälsan skiljer sig åt, och att de socioekonomiska skillnaderna ökar, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist vid Livsmedelsverket.

Studien är beställd av Nordiska Ministerrådet och inkluderar 10 000 personer från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island, varav en femtedel är barn. Svaren har däremot jämförts med förgående undersökning från 2011, det skriver Dagens Nyheter.

Resultatet visar att 22 procent av befolkningen i Norden äter onyttig mat som innehåller stora mängder socker och mättade fetter, vilket är en ökning med 4 procent sen 2011. Färre äter också nyttig mat, fisk, grönsaker, frukt och fullkorn.

– I Sverige är i dag nästan varannan svensk överviktig, det vill säga har ett BMI över 25. Trots det stora intresset för mat och hälsa är det få som följer alla våra kostråd att äta hälsosamt och hålla ner på sockret. Många har kunskap om vad de bör äta men de val vi gör påverkas av mer än kunskap. Tillgänglighet till exempel. Ibland är det lättare att göra ett ohälsosamt val, säger Anna-Karin Quetel.

Sverige har högsta andelen inaktiva barn

Vid en jämförelse mellan de nordiska länderna framgår det att:

  • Finland har den största andelen stillasittande vuxna
  • Norge har högsta procenten inaktiva vuxna
  • Island har flest personer med övervikt/fetma (vuxna)
  • Sverige den högsta andelen inaktiva barn samt flest personer som äter ohälsosam mat

Utvecklingen är på väg åt fel håll, skriver forskarna i hälsorapportens slutord.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 25 januari 2017