Charkprodukter som korv, skinka och pastejer kan öka risken för cancer enligt WHO. Förutom arsenik och cigarettrök klassades kött som det tredje cancerframkallande livsmedlet i deras undersökning i höstas.
Livsmedelsverket råder därför barn och vuxna att inte äta mer kött än 500 gram rött kött i veckan där charkuterier ska spela en mindre roll.
Åsa Bugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket säger till Expressen att det är okej att en måltid i veckan består av chark, alternativt en skinkbit på mackan varje dag. Alltså cirka två grillkorvar i veckan.
Att tänka på!
Då korven blivit ”trendig” de senaste åren har även dess kötthalt ökat eftersom fler svenskar efterfrågat korv med högre kvalité. Det kan därför vara bra att tänka på att en korv som innehåller 98 procent kött har en lika hög köttmängd som cirka tre Denniskorvar.
Barn behöver uppleva varierade smaker
Matvanor grundläggs tidigt hos barn. Därför är det viktigt att barn exponeras för olika smaker istället för att enbart äta, exempelvis korv. Däremot borde inte föräldrar oroa sig då cancer tar lång tid att utveckla och där många faktorer spelar in.