Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 19 maj 2016

1928 upptäcktes penicillinet av en slump. Ett antibiotika som kunde rädda miljontals människor världen över. Att hitta ett botemedel till virus har inte varit lätt, fram tills nu.

Då virus är en av de vanligaste ”saker” på jorden så har forskare varit oense om virus bör betraktas som levande varelser eller klassificeras som ”något annat”.

Anledningen är att virus inte har någon form av metabolism, vilket innebär att de varken äter eller dricker. De är helt enkelt en samling av genetiska element som har förmåga att föröka sig så fort de kommer in i en levande cell.

Därför har ingen lyckats skapa ett botemedel tidigare

Att hitta ett botemedel till virussjukdomar har varit oerhört svårt då virus kan vara mycket olika varandra. Det är en av de anledningar till att det inte finns något läkemedel mot virus idag.

virus_killer2

Men nu har forskare vid IBM och nano institutet i Singapore skapat en så kallad makromolekyl, en slags jättemolekyl som består av flera tusen atomer. En molekyl som kan döda de mest farliga av virus.

Deras resultat publicerades nyligen i tidskriften Macromolecules och har redan fått stor uppmärksamhet. I tester har makromolekylen IBM lyckats minska antalet virus och även lyckats hindra viruset från att infektera immunceller.

Den som väntar på något gott …

Det kommer ta lång tid innan det går att hämta ut denna makromolekyl på apoteket. Men forskarna tror att det viktigaste jobbet redan är gjort, nämligen att hitta en gemensam nämnare i flera virus som kan sammanföras till ett gemensamt läkemedel.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 19 maj 2016