Jenny Rangmar är doktorand på Göteborg universitets psykologiska institution. Hon har – i sin nyligen publicerade avhandling – tagit fram fakta om hur fosterskador av alkohol påverkar människor i vuxen ålder. Syndromet kallas fetalt alkoholsyndrom (FAS) och uppstår vanligtvis i början av graviditeten. Det är då många funktioner grundläggs.
Det som konstaterades var att de flesta människor med FAS har vuxit upp utan sina biologiska föräldrar i samhällsvård, ofta i familjehem. Hälften av FAS-gruppen har arbete och den andra hälften försörjer sig via sjukpension och/eller socialbidrag. Men det de hade gemensamt är att många av dem hade behandlats på sjukhus, framförallt för ångest och depression.
Det finns de som säger ja till en drink för att slippa pressen
Nu vill Jenny Rangmar betona att det kan finnas många olika anledningar till att en kvinna inte avstår från att dricka. Bland annat så behöver inte den gravida vara alkoholist för att utsätta sitt foster för fosterskador. Idag är det istället många sociala sammanhang som gör det svårt att avstå.
– Många kvinnor berättar att det är jobbigt att gå på fest då de ofta måste förklara varför de tackar nej till alkohol. Oftast är de i en tidig graviditet och vill helst låta bli att berätta. Så det finns de som säger ja till en drink för att slippa pressen, säger Jenny Rangmar och fortsätter:
– Man har också sett i relationer där partnern låter bli att dricka så är skadorna mindre. Så man ska inte lägga hela skulden på kvinnan.
Får gravida någonsin dricka alkohol?
– Rekommendationer är att helt avstå. Det är för att man vill vara extra försiktig, då man vet inte hur mycket som behövs för att skada barnet. Det är komplext och skiljer sig från mamma till mamma. Det kan bero på hur gammal mamman är och vilken ämnesomsättning mamman och barnet har. För säkerhetsskull så är det bästa att inte dricka alls, avslutar Jenny Rangmar.