Jerker Rönnberg, professor i psykologi vid Linköping universitet ville – tillsammans med hans kollegor – ta reda på vad som händer i vår hjärna när vi är upptagna med en visuell uppgift, som att köra bil. Ökar bakgrundsljuden eller vad är det som egentligen händer med koncentrationen?
– Hjärnan är så smart att den hjälper oss att koncentrera oss på det vi behöver göra. Samtidigt stänger den ute distraktioner som inte hör till uppgiften. Däremot klarar inte hjärnan av för många uppgifter, bara ett sinne är på topp åt gången. Att köra bil och samtidigt tala i telefonen är därför ingen bra idé, säger han i ett pressmeddelande.
I studien deltog 32 studenter från Linköpings universitet som fick i uppgift att lösa en visuell uppgift, antingen i vila eller med störande ljud i bakgrunden, samtidigt som forskarna avbildade hjärnan med hjälp av en fMRI-kamera.
Det visade sig att när vi utsätts för enbart ljud går hjärnans aktivitet till hörselbarken utan ansträngning medan nervernas svar i hörselbarken minskar när vi står inför en visuell uppgift.
– Det här är grundforskning om hjärnans sätt att fungera som kan tas vidare på många olika sätt. I framtiden kan det vara viktig kunskap för hur hörapparater tas fram. Eller ligga till grund för forskning kring hur en hörselskada påverkar hur man löser visuella uppgifter, säger Jesper Rönnberg.