Under tio års tid följdes om kring 2700 personer som del av en studie på hjärtsjukdomar i USA. Deltagare delades upp i fem grupper baserat på hur mycket kalcium de fick i sig i kosten eller via kosttillskott.
Den grupp som fick i sig mest kalcium via tillskott visade sig ha 22% ökad risk för kalciumplack i hjärtat som indikerar hjärtsjukdom.
Kalciumtillskott används vanligen för att bygga upp ett starkt skelett och det är lätt att tro att mer är bättre. Men tidigare forskning har visat att kalciumtillskott för äldre inte faktiskt tar sig till skelettet utan ackumuleras i andra delar av kroppen eller lämnar kroppen i urin.
Kalcium i maten – motsatt effekt
Samtidigt visar studien att de som fick i sig mest kalcium via kosten hade 27% mindre risk för hjärtsjukdomar än de som fick i sig som minst.
Enligt forskare bakom studien visar resultaten tydligt att kroppen reagerar olika på kalcium i tillskott jämfört med mat. Det kan bero på att tillskott ger en hög dos vid ett tillfälle. Därför rekommenderar de fortsatt att äta en kost rik på kalcium för att förebygga hjärtsjukdomar men att du bör ta ett samtal med din läkare innan du tar tillskott. Kalcium finns i bland annat mjölkprodukter och fisk.