Forskare har lyckats hitta bevis på huruvida konsumtion av flavonoidrika kakaoprodukter kan vara associerade med förbättrad kardiometabolisk hälsa (hjärt– och kärlsjukdomar).
Sammanlagt har 1140 volontärer deltagit i dessa studier.
Flavonoider är föreningar i kakao som bland annat är verksamma som antioxidanter. De är gula färgämnen och förekommer rikligt i våra växter samt i äggula och kakao.
– Vår metaanalys visar hur kakaoflavonoider påverkar kardiometabola biomarkörer och som kan hjälpa oss att utforma stora preventionsstudier mot diabetes och hjärt– och kärlsjukdomar, säger doktorand Simin Liu, Centrum for Global Cardiometabolic Health vid Brown University i ett uttalande.
De största effekterna sågs bland hos de testpersoner som åt mellan 200 till 600 milligram flavonoider per dag (baserat på deras chokladkonsumtion). Där såg forskarna ordentliga nedgångar i både blodsocker och insulin.
– Testpersonerna har främst ätit mörk choklad i dessa studier. Slutsatserna från vår analys har alltså ingenting att göra med bland annat vit choklad, där sockerhalten är väsentligt mycket högre än hos mörkt choklad.
Däremot noterade Simin Liu vissa begränsningar i försöken. Alla studier var nämligen små och gjorda under korta perioder, vilket innebär att forskarna inte kunnat se om alla biomarkörer förändrats till det bättre. Ingen av studierna var heller utformade för att direkt testa om chokladkonsumtion leder till minskade fall av hjärtinfarkt eller diabetes typ-2.
Författarnas slutsats
”Vår studie belyser det akuta behovet av stora, långsiktiga studier som förbättrar vår förståelse kring hur de kortsiktiga fördelarna med intag av kakaoflavonoider kan översättas till kliniska resultat.”
Läs mer om studien här.