Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 3 oktober 2016
P-pillerkarta.

Miljontals kvinnor världen över använder hormonella preventivmedel:

  • Alla former av piller (kombinerade p-piller, minipiller och progesteron piller.)
  • Hormonella spiraler
  • P-plåster.
  • P-stav.

De enda preventivmedel som inte inkluderar hormoner är:

  • Kopparspiral.
  • Pessar.
  • Kondom.

Danska forskare från Köpenhamns universitet har nu funnit bevis som tyder på att de hormoner som används i alla dessa enheter kan ha märkbar effekt på en persons humör.

– Användning av hormonella preventivmedel, särskilt bland ungdomar, var associerat med efterföljande användning av antidepressiva medel där en första diagnos var depression, säger forskarna i sin avhandling.

Spiral.

Detta är den största studien hittills som ger tydliga bevis för kopplingen.

Sammanlagt analyserades drygt 1 miljon patientjournaler

Forskarna tittade på uppgifter som samlats in mellan 2000 och 2013 med hjälp av personnummer som kan spåra recept och diagnoser i den kvinnliga befolkningen i åldrarna 15 och 34.

De visade att kvinnor som åt p-piller var i genomsnitt 25 procent mer benägna att få antidepressiva ordinerade av sin läkare. För minipiller ökade risken till 34 procent.

Denna studie ger upphov till viktiga frågor om p-piller

Det stora bekymret är att tonåringar som tar preventivmedel fick en 80 procent ökar risk för depression. Och alla former av hormonella preventivmedel som mini-piller och spiral fördubblade eller tredubblade risken för depression inom denna åldersgrupp.

Styrkan i denna studie är inte bara dess massiva datamängd. Eftersom den är baserad på patientjournaler, betyder det att forskarna inte behövt förlita sig på deltagarnas minne om recept och användning, eller självrapportering.

Kvinna tittar ut i tomma intet.

Om du upplever depressiva symtom är det därför en god idé att titta på vilket preventivmedel du använder och ta hjälp av din läkare.

Men värt att nämna är att Danmarks och tidigare studier inte kunnat visa något orsakssamband. Det betyder att det inte finns något biologiskt bevis för att det är piller som ökar en persons risk för depression.

Det behövs därför mer forskning för att hitta orsaken till den uppenbara kopplingen mellan p-piller och depression, men det viktiga här är att läkare och de som tar p-piller bör vara medvetna om att humörsvängningar kan vara en trolig bieffekt när man startar en hormonbehandling.

– Denna studie ger upphov till viktiga frågor om p-piller. Studien bevisar inte att p-piller spelar någon roll i utvecklingen av depression. Men vi vet att hormoner spelar en enormt viktig roll i regleringen av mänskligt beteende, säger Channa Jaaysena, endokrinolog vid Imperial College London till The Guardian.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 29 september 2016, senast uppdaterad 3 oktober 2016