Den 10 oktober drar Donationsveckan igång, som har i syfte att främja och underlätta donationsverksamheten genom att fler personer tar ställning till donation.
Idag har 16 procent av svenska befolkningen registrerat sin vilja i Socialstyrelsens donationsregister, varav 71 procent är positiva till donation.
Under förra året gjordes 764 organtransplantationer där majoriteten var njurar, lever, hjärta och lunga.
– Trots det ökade antalet organdonatorer är behovet fortfarande stort och i dagsläget behövs 845 organ. För patienten kan ett nytt organ i vissa fall vara livsavgörande, säger utredaren Wenche Stribolt i ett pressmeddelande.
Hårda krav för att bli donator
Det är relativt få personer som kan komma att bli organdonatorer då en rad kriterier måste uppfyllas. Danotorn måste ha avlidit i total hjärninfarkt på en intensivvårdsavdelning under en pågående respiratorbehandling.
– Att identifiera en organdonator är en process i flera steg. För att en donation ska komma till stånd är det oerhört värdefullt att alla tar ställning till organdonation och gör sin vilja känd, säger Donationsrådets ordförande Kenneth Johansson i pressmeddelandet.
Socialstyrelsen vill uppmärksamma att alla kan registrera sin vilja i Donationsregistret, oavsett ålder, sjukdomar eller levnadsvanor. De flesta är 30-79 år och majoriteten är kvinnor.