Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 14 juli 2016
ekodukt-e18-e6

Illustration från Trafikverket

Ekodukter räddar liv på både djur och människor då djur orsakar allvarliga olyckor när de hoppar ut på motorvägar i ankommande trafik. Ekodukten över E18 är en betongbro som kläds med jord och växter för att återskapa en naturlig miljö. Stigar och sanddynor låter djur passera motorvägen på ett naturligt sätt. Även högt buskage på sidorna kan skymma starka ljus från bilar som skrämmer djur. Det ska även löpa ett motionsspår över ekodukten för människor att nå motionsslingor på varsin sida om motorvägen. I tillägg till ekodukten byggs sandbeklädda tunnlar för mindre djur som rävar och grävlingar att använda.

Motorvägar påverkar djurs gener

När motorvägar skär igenom landskap klipps kontakten mellan två naturområden. Både djur och växter påverkas av att inte kunna röra sig fritt och föröka sig inom en större befolkning. Då bildas genetiska skillnader på var sin sida om motorvägen och det kan leda till att vissa arter dör ut.

Fler ekodukter planerade i Sverige

Ekodukter, eller faunapassager som det också heter, är vanliga i Europa men Sverige har ännu bara ett tiotal. En till ekodukt planeras över E6 i Kungsbacka söder om Göteborg till hösten. Där skär motorvägen dessutom igenom ett naturreservat och vattenskyddsområde.

– Naturvärden, miljövärden och liknande spelar jättestor roll, det är en stor del av våra vägprojekt. Så det är timligt att anta att [ekodukter] är här för att stanna, säger Martin Bergvall, projektledare vid Trafikverket, till SVT.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 14 juli 2016