Forskare vid University of California i Santa Barbara har identifierat vilka som bär på världens friskaste hjärtan.
Människorna ingår i en folkgrupp som heter tsimane, vars främsta, dagliga sysslor innefattar jakt, samlande och odlande. De rör sig mer än 15 000 steg om dagen, äter lite fett och mycket kolhydrater.
De lever i norra Bolivia under fattiga förhållanden utan elektricitet eller rinnande vatten. Trots detta har de den lägsta förekomsten av hjärt-kärlsjukdom som någonsin registrerats i en folkgrupp.
Även de äldre har friska hjärtan
Studien visade att ingen som passerat ålder 45 hade några tecken på förkalkning i kranskärlen. Samtidigt hittades det i var fjärde amerikansk invånare – i samma ålder.
Bland de som fyllt 75 hade en tredjedel någon grad av avlagring i kärlen, vilket kan jämföras med att 80 procent av amerikanerna har det vid det laget.
Kost och motion
En fjärdedel av folkgruppens kost utgörs av kött och fisk där köttdelen framför allt består av tapir, vildsvin och kapybara (världens största gnagare). Sedan ingår även odlat ris, majs, maniok och kokbanan samt frukt och nötter från naturen.
Förutom att kosten anses vara nyckeln till ett friskare hjärta tror även forskarna att kosten, i kombination med befolkningens vardagliga motion, är anledningen till att de bär på världens lyckligaste hjärtan.
Tsimanefolket rör sig nämligen betydligt mer än andra, även när de blir äldre. Männen går i genomsnitt 17 000 steg om dagen och kvinnor 16 000. De som är över 60 år kommer också upp i drygt 15 000 steg.
Bär på andra åkommor
Forskarna vill ändå belysa att det är en dålig idé att återgå till att bli jägare och samlare som tsimanefolket då de ofta drabbas av infektioner, parasiter och barndöd. Däremot är det en god idé att ta lärdom av dem och alltid ha i åtanke att motion faktiskt är bra för hjärtat.