Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 10 oktober 2016
En cykel står parkerad i ett höstlandskap.

Under oktober månad är du förmodligen som smalast under året.

Över 3000 personer från USA, Tyskland och Japan har deltagit i en studie som undersökt viktförändringar under ett år. Alla deltagare använde en trådlös våg som automatiskt sparade data i ett moln varje gång de ställde sig på vågen.

Resultaten visar att vi är som smalast efter sommaren, i slutet av september och början av oktober.

Med jul och nyårsfirande i december lägger vi på oss ordentligt, och har som bredast runt midjan i början av januari.

Troligen med hjälp av nyårslöften går vi ned kraftigt i vikt under januari men det tar flera månader att få helt bukt på jul-kilona. Inte förrän i mars kom deltagarna tillbaka till en stabil viktkurva, sen kom en till topp i viktuppgång runt påsk.

Skrota nyårslöftet – Testa ”oktoberlöftet”

En av forskarna bakom studien rekommenderar därför att strunta i ett nyårslöfte för att bli av med kilona när du väger som mest. För att hålla en jämnare vikt året om kan det vara värt att göra ett ”första oktober-löfte” och istället försöka fortsätta hålla kilona borta när du är som smalast.

viktkurva-japan-usa-tyskland

Som mest ökade deltagare i vikt vid jul- och nyårsfirande.

Resultaten visar en viss skillnad mellan länder beroende på lokala helgtraditioner. Till exempel firas ”den Gyllene veckan” i Japan i slutet av april, som inkluderar fyra viktiga helgdagar och syns som en rejäl topp i viktkurvan just bland japanska deltagare i studien.

Deltagare i denna studie representerar nog en relativt hälsomedveten del av befolkningen, som till exempel lägger mycket pengar på en dyr trådlös våg i hemmet. Därför var viktökningen i snitt som mest 0,8 kg bland deltagare i Tyskland. Men forskare bakom studien menar att eftersom en trend ändå kunde synas bland dessa deltagare är det säkert ännu tydligare bland hela befolkningen.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 10 oktober 2016