Nästan alla autoimmuna sjukdomar drabbar kvinnor i större utsträckning än män. Det är sedan tidigare känt att testosteron har med saken att göra. Men exakt hur det manliga könshormonet spelar in har förblivit okänt. Tills nu.
Forskare vid Sahlgrenska akademin ger en möjlig förklaring till mekanismen bakom könsskillnaderna. De visar, med hjälp av studier i möss och blodprov från över 120 män, att testosteron dämpar ett protein vid namn BAFF.
Proteiner i sin tur är viktigt för att hålla immunförsvarets så kallade B-celler vid liv. B-celler tillverkar antikroppar som vid autoimmuna sjukdomar, av misstag, attackerar kroppens egna celler.
– Vi har kommit fram till att testosteron trycker ner BAFF. Om man blir av med sitt testosteron får man mer BAFF, och därmed mer B-celler i mjälten genom att de överlever i högre grad. Kopplingen mellan testosteron och BAFF är helt ny, det är ingen som har rapporterat om det tidigare, säger Åsa Tivesten, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.
Exempel på autoimmuna sjukdomar som är överrepresenterade bland kvinnor är reumatism, glutenintolerans, Sjögrens sjukdom och SLE (systemisk lupus erythematosus).
Möjligheter till bättre behandling
Resultaten överensstämmer med tidigare studier på genetiska kopplingar till den autoimmuna sjukdomen SLE, som har pekat på att BAFF är inblandat.
Att förstå varför autoimmuna sjukdomar är mycket vanligare bland kvinnor är viktigt för i framtiden kunna erbjuda bättre behandling. Den aktuella forskningen öppnar till exempel upp för behandling med läkemedel som dämpar BAFF.