Sedan virusutbrottet i den kinesiska storstaden Wuhan i december 2019, har det nya coronaviruset SARS-CoV-2 spridits som en löpeld till andra delar av världen. Italien är hårt drabbad. Viruset orsakar sjukdomen covid-19 och ger besvär i luftvägarna inom 2 till 14 dagar. Utbrottet klassas som en pandemi.
Coronavirus i Sverige
De första rapporterna om ett nytt coronavirus i Sverige kom den 31 januari 2020. Det var en kvinna i 20-årsåldern i Jönköpings län som testades positivt efter att ha kommit hem från en resa i Wuhanområdet i Kina. Kvinnan fick endast milda symtom och har efter en dryg månad på sjukhus återhämtat sig väl. Hon är nu symtomfri.
I Sverige har runt 16 004 personer smittats av coronaviruset och 1900 bekräftade dödsfall. De avlidna var äldre personer med en eller flera underliggande sjukdomar.
Under de första veckorna efter utbrottet testades alla personer som hade symtom på smitta, men Folkhälsomyndigheten meddelade senare att man bara kommer testa personer som är i behov av vård eller redan är inlagda på sjukhus. Detta innebär att siffrorna som presenteras på Dagens Hälsa och i andra medier är lägre än de som faktiskt bär på viruset. Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, menar att fler än 1 % (100 000) av Sveriges befolkning kan vara smittade.
Sverige har likt övriga EU-länder valt att stänga sina gränser för icke-EU medborgare.
Personer över 70 år rekommenderas att begränsa sina sociala kontakter. Folksamlingar mer än 500 personer förbjuds.
Coronavirus Stockholm
Stockholm är den region som drabbats hårdast i Sverige. Varje dag rapporteras nya fall. I början kunde fallen kopplas till personer som rest i riskområden som Italien och Iran, men nu ser man tecken på en samhällsspridning.
Trots den stora spridningen anser Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten att en karantän i dagsläget inte är nödvändig. Istället uppmanar han att alla stockholmare som har möjlighet att jobba hemifrån.
I och med den stora spridningen börjar även sjukhusen i Stockholm att rusta för en enorm pandemi. Detta innebär bland annat att planerade operationer ställs in och patienter skickas hem för att sjukhusen ska kunna ta emot coronapatienter.
Coronavirus Malmö
Malmö och Region Skåne har över 23o bekräftade fall av coronavirus och två dödsfall. Likt Stockholm rapporteras nya fall dagligen och utsätter sjukvården för hårt tryck.
Under en presskonferens i mitten av mars berättade Per-Erik Ebbeståhl, ledningstrateg i Malmö stad, att personalläget är ansträngt i staden då många medarbetare tagit de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten. Många inom den kommunala sektorn väljer att stanna hemma vid sjukdomssymtom. Inom hälsa, vård och omsorg är situationen extra ansträngd; var fjärde sjuksköterska är borta och man söker efter fler medarbetare, både sjuksköterskor och undersköterskor.
– Man målsöker egentligen unga pensionärer, om vi uttrycker det så. Vårdpersonal som slutat i närtid och hör om de kan tänkas komma tillbaka och jobba lite mer, säger Per-Erik Ebbeståhl till Aftonbladet.
För att minska smittspridningen har man beslutat att införa besöksförbud på vårdavdelningar och mottagningar. Förbudet gäller närstående som vill besöka inlagda patienter. Vårdpersonalen kan dock bevilja undantag.
Även i Region Skåne rustar sjukhusen för en coronapandemi.
Gymnasie- och högskoleelever studerar hemma
Vid en presskonferens 17 mars rekommenderade statsminister Stefan Löfven att gymnasie- och högre utbildningen bör bedrivas på distans. Detta har lett till att flera stockholmselever och studenter nu är hemma. Den 19 mars röstade riksdagen igenom ett lagförslag som ger regeringen befogenhet att stänga grundskolor och förskolor om det anses nödvändigt. Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi säger dock att det i nuläget inte är aktuellt. Däremot är det inte omöjlig att det sker i ett senare skede, beroende på utvecklingen.
Ekonomin tar stryk
Precis som i många andra länder har börsen störtdykt i flera dagar. Företag drar ner på verksamheten till ett minimum och säger upp eller permitterar personal. Flygbolaget SAS meddelade att man väljer att permittera 10 000 anställda. Volvo stoppar all produktion i Sverige på obestämd tid och permitterar över 20 000 anställda. Även lastbilstillverkaren Scania stoppar produktionen i Södertälje och Europa i två veckor.
Turism och besöksnäringen är även den hårt pressad på grund av pandemin. Flera restauranger runt om i landet säger att man går på knäna och kommer att tvingas stänga inom de närmaste dagarna om inte situationen förbättras.
Nyligen meddelade Swedavia att man varslar 800 medarbetare och korttidspermitterar 1900 av bolagets tillsvidareanställda medarbetare.
Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna presenterat ett stödpaket på upp till 300 miljarder kronor för att stödja företag. Stödpaketet innebär bland annat att staten tillfälligt tar över kostnaderna för delar av lönen vid korttidspermiteringar, sjukskrivningar och ger anstånd för företagets skattebetalningar.
Idrottsevenemang skjuts upp
I och med regeringens beslut att inte tillåta folksamlingar med 500 personer eller fler, har flera idrottsevenemang skjutits upp eller ställts in. Bland annat har hockeyallsvenskan tvingats avsluta i förtid. Starten av Allsvenskan i fotboll för både herrar och damer har skjutits upp.
SM-veckan som skulle ägt rum mellan 25-31 mars i Luleå och Boden ställdes in. Detsamma gäller de alpina tävlingarna i Åre.
Även internationella mästerskap påverkas. Herrarnas Fotbolls-EM som skulle äga rum sommaren 2020 flyttas till 2021, vilket innebär att damernas Fotbolls-EM som skulle äga rum 2021, flyttas fram till 2022. Sverige är kvalificerade till båda mästerskapen.
Coronaläget internationellt
Staden Wuhan och Kina har, med över 80 000 smittade och 3248 dödsoffer, länge varit epicentret för pandemin. Men på sistone har man inte upptäckt några nya fall, och livet börjar återgå till det normala i flera kinesiska städer. Istället har epicentret flyttat närmare Sverige, till Italien. Där har antalet smittade och döda exploderat på några veckor, främst i de norra delarna. Bara under 18 och 19 mars dog 475 respektive 427 personer, och landet har nu med sina 3405 avlidna flest dödsoffer i hela världen till följd av nya coronaviruset och covid-19. På grund av detta beslöt den italienska regeringen att införa strikta karantänregler. Dock har en del personer i södra Italien brutit mot karantänen, och man ser nu en ökad smittspridning i de södra delarna av landet.
Till följd av den globala spridningen har flera länder valt att stänga sina gränser och infört obligatorisk karantän för sina medborgare.
Lästips: Frågor och svar om coronaviruset och covid-19.
Källa: Folkhälsomyndigheten, SVT, Region Skåne, Aftonbladet