Forskare vid Yale University har studerat hur möss klarar en infektion med bakterier eller virus beroende på vad de äter.
Det verkar som om socker räddar livet på möss som har influensa men är dödligt vid en bakterieinfektion.
I studien blev möss infekterade med virus (som influensa och förkylning) eller med bakterier. Då startas en inflammation i mössen som är specifik beroende på om det är virus eller bakterier som inkräktar.
Precis som människor förlorar möss aptiten när de blir infekterade med virus eller bakterier. Men vid influensa börjar de äta ganska snart igen. Det verkar därför som att föda hjälper kroppen överleva en virusinfektion. Med bakterier kan det vara tvärtom.
Socker hjälper mot virus men inte bakterier
En inflammation är immunsystemets svar på en infektion för att bekämpa mikroorganismer men kan orsaka stor skada på kroppen.
Vid virus-relaterade infektioner hjälpte socker att skydda mössens hjärnor från skada. Utan socker kunde immunsystemets anti-virus försvar gå överstyr och döda hjärnceller.
Vid en bakteriell infektion däremot var det bättre för mössen om upptag av socker blockerades. Om mössen fick socker dog de av epileptiska anfall.
”Mata en förkylning men låt feber svälta”?
Forskare bakom studien tror att det är den stora mängden fria radikaler som produceras under omsättning av socker och av en bakteriell inflammation som orsakar skada. Fria radikaler frisätts inte vid en virus-relaterad inflammation.
Studien verkar bekräfta det gamla engelska ordspråket ”mata en förkylning men låt feber svälta”. Förkylning är nämligen orsakat av virus medan feber förr oftast var orsakat av bakterier.
Fasta eller föda vid blodförgiftning?
Kunskapen kan komma att hjälpa vid behandling av sepsis, eller blodförgiftning. Tidigare studier har undersökt om fasta eller viss sorts kost kan hjälpa vid blodförgiftning men forskare har inte sett tydliga svar. Det kan bero på att man inte delat in sepsis-fall beroende på om de är orsakat av virus eller bakterier. Det vill forskarna bakom den aktuella studien nu ta reda på i en klinisk studie.