Idag går cirka hundra gravida kvinnor två veckor över tiden och behöver hjälp med igångsättning av förlossningen. I Sverige är 42 fullgångna veckor vanligast medan vecka 41 är standard för igångsättning i många andra länder i Europa och USA.
För första gången någonsin görs nu en nationell, jämförande studie om vad som är bäst för både bebis och mamma.
– Internationellt finns stora variationer när det gäller igångsättning av förlossning. Ett viktigt syfte med studien är att se om det är mer gynnsamt för barnet att förlossningen startas i vecka 41. Hittills har ingen tillräckligt stor studie gjorts som utvärderat risker med att vänta till vecka 42, säger Maria Jonsson, överläkare på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.
I studien kommer forskare att jämföra om det är skillnader på barnens hälsa när de föds i vecka 41 eller 42, exempelvis om barn som föds senare har högre förekomst av syrebrist, kramper eller lungpåverkan efter att ha fått ner orent fostervatten i luftvägarna.
På Akademiska startar studien i mitten av maj. Gravida kvinnor i Uppsala kommer att få information via mödravården i vecka 40 och får då anmäla sitt intresse att delta.