Under fyra månader studerades 59 unga kvinnor (18 till 35 års ålder) med olika träningsupplägg anpassade efter menscykel. En grupp tränade benstyrkepass jämnt fördelade under månaden och en annan grupp tränade koncentrerat under första eller andra hälften av menscykeln. Totalt tränade alla kvinnor lika många pass.
– Skillnaden var så stor att det kan göra skillnad i tränings- och tävlingssammanhang, säger Lisbeth Wikström-Frisén som står bakom avhandlingen vid Umeå universitet, till TT.
De som tränade i andra hälften av menscykeln såg ingen förbättring i hopphöjd, muskelstyrka eller muskelmassa. De som tränade jämnt under hela perioden såg viss ökning i hopphöjd och muskelstyrka men inte muskelmassa.
Bäst resultat fick de kvinnor som tränade intensivt under första hälften av menscykeln. Trots fem pass i veckan under träningsperioden slapp deltagare även utebliven mens vilket annars är ett vanligt problem för de kvinnor som tränar på hög nivå.
Resultaten påverkades inte av om kvinnor åt p-piller.
Östrogen gynnar muskeluppbyggnad
Förmodligen har resultaten att göra med hormonbalansen under menscykeln. Under den första halvan är östrogenhalten hög och progesteronnivån låg och östrogen kan fungera muskeluppbyggande.
Det är ännu oklart hur konditionsträning kan påverkas av menscykeln.