Det är framförallt en personalbrist som har utlöst den svåra situationen. Enligt Barncancerfondens senaste rapport finns idag totalt 157 sjuksköterskor på avdelningar för barncancervård i Sverige. Det är alldeles för få och dessutom är omkring 80 % av dem är inte specialiserade inom barnonkologi.
En så livsviktig specialitet borde inte vara beroende av privatpersoners och företags generositet
Det framkommer ur rapporten att det även råder brist på specialistläkare (barnonkologer). Det saknas totalt 24 onkologer och den siffran kommer stiga eftersom var femte specialist i Sverige är nära pensionsålder och kommer försvinna. Varje år utbildas i snitt två specialister och det kräver mer än sju års utbildning.
Kerstin Sollerbrant, Barncancerfondens forskningschef skriver i en ledare till rapporten att staten och landstingen måste ta utbildningsansvar. ”Barncancerfonden står idag bakom majoriteten av all barnonkologiutbildning för läkare och sjuksköterskor på barncancercentrum och hemsjukhus. En så livsviktig specialitet borde inte vara beroende av privatpersoners och företags generositet” skriver Kerstin.
En bidragande faktor som gör det svårt att rekrytera nya sköterskor och läkare men även att behålla dem inom barncancervård är den tuffa arbetsmiljön.
Idag är det fritt för sköterskor och läkare att välja specialitet. En möjlighet i framtiden är att ge högre incitament för personal att välja en inriktning som är underbemannad, som barncancervård.