I maj 2013 återkallades mängder av köttfärs från Willys, Hemköp, Prisextra och Tempobutiker. Detta fastän inga sjukdomsfall rapporterats, enligt företaget. Sedan dess har Axfood återkallat kött ett flertal gånger och oftast av samma anledning, risk för smitta av salmonella.
Denna gång gäller det deras blandfärs 20 procent och kalvfärs 15 procent med utgångsdatum 09-08-2016.
– Återkallelser händer hela tiden. Den här gången handlade det ju om en av de mer populära varianterna, 2,2 kg förpackningarna. Så vi fick slänga 4 ton helt i onödan då proverna visade att färsen inte innehöll någon salmonella, säger Claes Salomonsson till Dagens Hälsa.
Förutom Axfood finns det ett flertal andra grossister som genomgår noggranna säkerhetskontroller – bland annat via Livsmedelsverket – för att fastställa att deras produkter är redo för försäljning.
Däremot är det högst oklart hur mycket kött, fisk, och andra livsmedel som går till spillo när företagen tvingas återkalla sina produkter.
– Vi vill ju inte riskera folks hälsa, så det är smällar vi får ta, säger Claes Salomonsson.