Det är företaget Werlabs som ligger bakom det här coronatestet, men det är det amerikanska läkemedelsföretaget Abbot som utvecklat testet. Enligt företaget är tillförlitligheten 99,6 procent.
Även om testet främst riktar sig till sjukvårdspersonal, polis och räddningstjänst, kommer privatpersoner kunna testa sig.
– Den som vill testa om man har genomgått covid-19 och har bildat antikroppar kan beställa ett test genom oss. Man får då en remiss för provtagning, som tar fem minuter, och sedan har man svaret inom två till fyra dagar. Det är dock viktigt att tillägga att hälso- och sjukvårdspersonal är vårt prio nu, säger Werlabs sälj- och marknadschef Johan Carrick till DN.
För att provresultatet ska vara pålitligt och för att man inte ska föra smittan vidare måste man ha varit symtomfri i 14 dagar efter debut av symtom, skriver Werlabs på sin hemsida.
Testet kostar 750 kronor och ska genomföras på 50 provtagningsplatser. Målet är att göra 100 000 tester i veckan.
Dela data med Folkhälsomyndigheten
På sin hemsida skriver Werlabs att man kommer att dela anonymiserad data med Folkhälsomyndigheten. Till DN säger statsepidemiolog Anders Tegnell att man gärna tar del av resultaten på gruppnivå.
– På befolkningsnivå fungerar detta alldeles utmärkt, det ger en miniminivå på hur många som är immuna i en befolkning. Där är de här testerna riktigt bra. Problemet är vad det betyder för en individ, det vet vi inte riktigt än.
Anders Tegnell menar att kunskapen fortfarande är låg och avråder privatpersoner från testet.
– Vi har ännu inte landat i att det finns tillräckligt mycket kunskap för att göra en bra tolkning av de här svaren på individnivå.
Trots att utvecklarna av testet lovar nästan 100 procent tillförlitlighet att hitta antikroppar menar Tegnell att man inte vet vad antikropparna betyder för individen och smittorisken.
– De kan visa vilka som har antikroppar. Frågan är vad de här antikropparna betyder för hur individen kan bete sig och risker för individen och dens omgivning. Det är där som kunskapen i världen inte riktigt har landat än.
– Man får faktiskt ta och avvakta, för kunskapsläget är inte klart än.