Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 4 juli 2016

Social fobi är en belastning som många människor lider av idag. Oftast märks det av när obehagliga situationer uppstår, som när man ska hålla tal eller umgås med en stor grupp människor.

Det finns behandling för social fobi som brukar vara en kombination av antidepressiva preparat, så kallade SSRI-preparat, eller kognitiv beteendeterapi (KBT). Ny forskning från Uppsala universitet visar dock att man får bäst resultat om man kombinerar behandlingarna.

Kombinationen ger mätbar effekt på hjärnan

Forskarna har studerat effekten av att ge SSRI-preparatet escitalopram som tillägg till internetbaserad KBT vid behandling av social fobi.

Behandlingen jämfördes med en grupp patienter som fick ett sockerpiller som tillägg till KBT. Varken patienterna eller studiepersonalen visste på förhand om de fick SSRI eller depression-angest-stress-social-fobisockerpiller. Studien var alltså någonting som man kallar ”dubbelblind”.

Alla patienter genomförde även hjärnavbildning med magnetkamera (fMRI) för att utvärdera behandlingens effekt.

Undersökningarna visade att den större symptomförbättringen i gruppen som fick kombinationsbehandling med SSRI och KBT också svarade mot en minskad känslorelaterad aktivitet i amygdala, vilket är en del av hjärnan som är viktig för ångest och rädsla.

– Vi har nu preliminärt stöd för att säga att läkemedelsbehandling med SSRI-preparatet escitalopram ökar effekten av KBT vid social fobi, och att symptomförbättringar är relaterade till minskad hjärnaktivitet i amygdala, säger Malin Gingnell, forskare vid institutionen för psykologi, Uppsala universitet.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 4 juli 2016