Året 2017 rapporteras omkring 14 000 fall av magsjuka till Folkhälsomyndigheten. De orsakas av bakterier som campylobacter, ehec eller salmonella och många av fallen inträffar under juni, juli och augusti månad.
Under sommaren är det framförallt under matlagning som smitta kan inträffa. Till exempel är det känt att grillad mat inte alltid tillagas vid tillräckligt hög temperatur och mat som står ute för länge istället för att kylas ned och förvaras innebär en risk.
Även kontakt med djur är mer populärt under varma säsonger. Bakterien ehec kan smitta via idisslande djur som kossor och får.
Här är några tips från Jordbruksverket och Livsmedelsverket som håller dig frisk i sommar.
När du lagar mat
- Tvätta händer innan du lagar mat, innan du äter och efter att du hanterat rått kött
- Skölj grönsaker noga
- Byt eller tvätta redskap, bestick, tallrikar och skärbrädor mellan livsmedel, och mellan mat som ska hettas och eller som ska vara kalla, till exempel mellan rått kött och grönsaker
- Värm mat ordentligt, och kyckling, hamburgare eller rå korv ska alltid bli genomstekt
- Låt inte mat stå framme länge i värme, har du rester dela upp det i mindre behållare så de kallnar snabbt och förvara det sedan kallt
- Koka dricksvatten om det finns risk för förorening
- Undvik opastöriserad mjölk, gäller även opastöriserad färskost
- Till en buffé använd kylklampar under serveringsfat
- Mat som tål att stå framme vid buffé: bröd, grönsaker, hårda ostar, salami
- Mat som inte tål att stå framme: fisk, skaldjur, röror med majonnäs, skalade ägg
När du vistas nära djur
- Tvätta händer efter att du varit i kontakt med djur
- Undvik picknick nära djur
- Bada inte nära betesmarker
Övrigt
- Tvätta händer efter att du varit på toaletten (!)
- Har du egen brunn, se till att en vattenanalys görs var tredje år, det kan visa om det finns bakterier i vattnet